Üdvözli a www.LiLLi.hu! Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Hírlevelek

Hírlevelünkkel Ön is informáltabb lehet!


Cikkeinkben tájékoztatjuk, hogyan alkalmazhatja ön a méhészeti termékeket Saját és családja egészségének megvédése érdekében. A tudományos eredményeket folyamatosan dolgozzuk fel!

Ez egy bizalmasan kezelt levelezőlista, amely semmilyen körülmények között nem kerül illetéktelen kezekbe. Ha szeretne, bármikor lejelentkezhet a listáról. Regisztráljon MOST! A jövő sikerkönyve múlhat ezen.



Beke Albert

irodalomtörténész, kritikus

1953 óta jelennek meg publikációi. Eddig húsz kötete látott napvilágot. Az első önálló könyve csak 1994-ben jelenhetett meg. Irodalomtörténészként, tanárként, íróként és magánemberként is sorskérdéseinkkel, valamint a fölösleges és igaztalan mítoszkeltés oszlatásával foglakozik. Szakmunkáit filológiai alaposság jellemzi.

Beke Albert több, mint fél évszázada publikál. Mint irodalomtörténész tanulmányaiban és önálló kötetiben foglakozott többek között Ady költészetével, Gyulai Pál esztétikájával, Illyés közéletiségével, Latinovits-csal, Márai karakterével, Mikszáth fölfogásával, Földessy Gyulával, Benedek Istvánnal, Bárány Tamás regényeivel stb.

 

Beke Albert1956-ban szerzett magyar szakos tanári diplomát a debreceni egyetemen, ahol 1959-ben doktorált. Az Adyról írt könyvével 1997-ben szerzett PhD fokozatot. Öt évig a Debreceni Egyetem Könyvtárában dolgozott, majd budapesti középiskolákban tanított. 1994-tól a Károli Gáspár Református Egyetemen mint docens oktatott.

Nyugdíjbavonulása után a Környezetvédelmi Minisztérium főosztályvezetője volt. 1953 óta jelennek meg irodalomtörténeti munkái és kritikái. 1995-ben megkapta a Táncsics Mihály Alapítvány ’Irodalmi Kritikusi Díj’-át. Az Írószövetség tagja.


Született: Nádudvaron, 1934. március 18-án

Könyvei:

A regényíró Szalay Károly;

A kételkedés művészete

Márai Sándor a magyarságról és a zsidóságról

Az emigráns Márai Sándor a magyarságról és önmagáról

Magasból a mélybe - Latinovits Zoltán levelei Beke Alberthez

Hatalom és szerep, Gyulai Pál az ember

Ady Endre és barátai új megvilágításban

Egy meghasonlott lelkű ember, a politikus Mikszáth

Főoldal | Sitemap