Üdvözli a www.LiLLi.hu! Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Hírlevelek

Hírlevelünkkel Ön is informáltabb lehet!


Cikkeinkben tájékoztatjuk, hogyan alkalmazhatja ön a méhészeti termékeket Saját és családja egészségének megvédése érdekében. A tudományos eredményeket folyamatosan dolgozzuk fel!

Ez egy bizalmasan kezelt levelezőlista, amely semmilyen körülmények között nem kerül illetéktelen kezekbe. Ha szeretne, bármikor lejelentkezhet a listáról. Regisztráljon MOST! A jövő sikerkönyve múlhat ezen.



Köteles példány

Mikor kell köteles példányt leadni?

A 60/1998 (III.27) kormányrendelet a köteles példányokról ...

Ezek a példányok képezik a magyar szellemi kincs törzsvagyonát. A magyar nemzeti könyvtári rendszer hosszú ideje ezen példányokkal gazdagodva fejlődött. A kötelezően leadandó köteles példány rendszere működik számos más országban is.

A szerző könyve a nemzeti könyvtárunkba bekerülve "örök életűvé" válik. A kötelespéldány szolgáltatással a könyv 1-1 példánya bekerül a Nemzeti Bibliográfiába, az Országgyűlés könyvtárába, a Debreceni Egyetem könyvtárába, az OSZK könyvtári rendszerébe, a KSH könyvtárába és egy könyvtári állományba.

Mi az az ISBN?

Bővebben olvasson erről ebben a cikkben! Az ISBN az International Standard Book Number rövidítése, a könyvek egyedi, nemzetközi azonosító száma. A mára kialakult szokásjog szerint az ISBN és a köteles példány gyakorlatilag összeforrt. Ha van ISBN, akkor kell köteles példány is.

A sajtótermékekből plusz 1 példányt kell még beszolgáltatni a nyomda székhelye szerint illetékes megyei könyvtárnak. Ez például egy budapesti nyomdánál (mint esetünkben) a Szabó Ervin Könyvtár.

Egy darab köteles példányként pedig a törvényességi megfelelőségi törzspéldánynak mint utolsó köteles példánynak kell megőrződnie.

A LiLLi megkéri az ISBN-t azt igénylő kiadványaira, a szerzőknek ezzel nem kell foglalkozniuk. Ha egyéb kérdése volna az ISBN-ről, írjon nekünk!

Érdekli, mit ír a köteles példányokról az Országos Széchényi Könyvtár? Nézze meg!

Főoldal | Sitemap