Üdvözli a www.LiLLi.hu! Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Hírlevelek

Hírlevelünkkel Ön is informáltabb lehet!


Cikkeinkben tájékoztatjuk, hogyan alkalmazhatja ön a méhészeti termékeket Saját és családja egészségének megvédése érdekében. A tudományos eredményeket folyamatosan dolgozzuk fel!

Ez egy bizalmasan kezelt levelezőlista, amely semmilyen körülmények között nem kerül illetéktelen kezekbe. Ha szeretne, bármikor lejelentkezhet a listáról. Regisztráljon MOST! A jövő sikerkönyve múlhat ezen.



Sanawad, Peter

Miskolc

Miskolcon született, Bihari Péter néven, apja Bihari Sándor, édesanyja Berlik Ágota. Iskoláit Miskolcon végezte, a lakóhelyéhez közeli általános iskola után minőségbiztosító-számítástechnikusi oklevelet szerzett a diósgyőri Gábor Áron középiskolában, majd magyar szakos tanári diplomát a helyi egyetemen.

2005-ben nappali tagozaton irodalomtudományi PhD-t végzett, Kabdebó Lóránt doktoranduszaként. Az Avana [1] Arcképcsarnok nevű kiadványnak írt bemutatkozása szerint fiatal korában nagy kedvet érzett az amatőr filmezéshez; első novellái is tulajdonképp irodalmi forgatókönyvek voltak. Érdeklődésének fő vonala a science fiction történetek, képregények és rajzfilmek. Erős a problémaérzékenysége, melynek felszínre hozása adta kezdeti írásainak lényegét (Metszéspont, Az Amalthea titka).

Egyetemi éveinek témája a világ utópisztikus irodalmának vizsgálata volt, mely később kiegészült a science fiction tudományos alapú szemléletével is. Első tudományos igényű dolgozata az utópiákról szólt (A méhészet hatása a XX. századi utópiákra – 1997), majd 1999-ben Babits Mihály: Elza pilóta vagy a tökéletes társadalom című regényének akkori legtágabb szemléletű elemzését készítette el, melynek tömörített kivonata 2003-ban a Miskolci Egyetem kiadásában meg is jelent (szerk. dr. Fazekas Csaba).

A diplomamunkáját az utópisztikus regények városábrázolásaiból írta, a kismonográfia kivívta az egyetemi tanárok elismerését, és megalapozott egy tudományos-fantasztikus irodalomtörténeti kutatást, mely 2004 októberében a Bihari Péter által szerkesztett Holdudvar [2] című irodalomkritikai lap megjelenésében csúcsosodott ki. A munka nagymértékben elősegítette a science fiction magasirodalmi megismertetését. A munkát nagyban támogatta dr. Szili József, dr. B. Juhász Erzsébet tanszékvezető docens, illetve Pásztor Imre, dr. Kovács Béla Lóránt és Viola Zoltán.

 

A LiLLi Kiadónál megjelent könyve:

Merkúr

 

Külső oldalak:

Peter Sanawad honlapja

Peter Sanawad blogja

Peter Sanawad a Wikipédián

Főoldal | Sitemap