Üdvözli a www.LiLLi.hu! Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Hírlevelek

Hírlevelünkkel Ön is informáltabb lehet!


Cikkeinkben tájékoztatjuk, hogyan alkalmazhatja ön a méhészeti termékeket Saját és családja egészségének megvédése érdekében. A tudományos eredményeket folyamatosan dolgozzuk fel!

Ez egy bizalmasan kezelt levelezőlista, amely semmilyen körülmények között nem kerül illetéktelen kezekbe. Ha szeretne, bármikor lejelentkezhet a listáról. Regisztráljon MOST! A jövő sikerkönyve múlhat ezen.



Mi lehet a nagy családösszeomlásoknak, a CCD-nek az oka?

Svájc és Ausztria is nagyban érintett

Svájcban nincs génmódosított termény (2009), de van CCD (Colony Collaps Desease), családösszeomlás betegsége. Miért?

Rövid tartalom:

A kuatók különféle tényezőket vizsgáltak, amelyek a nagy családösszeomlás betegségét okozhatják:

monokultúrák, génmódosított vetések, permetezőszerek és a rádiótelefon. Tekintettel arra, hogy a génmódosított vetőmagok használata Svájvban ezidáig mellőzött, és permetezőszert már sok éve használnak, felmerült a kérdés, hogy miért éppen most nőtt meg a CCD-s esetek száma. 2003-2006 években minden évben c.a. 25 %-a a családoknak eltűnt (A svájcban ill. Ausztriában)! A cikk áttekinti a témában kutatók eredményeit:  Orosz kuatók megmutatták, hogy a méhek kommunikációra a 180-250 Hz közötti hangokat is használnak. A GSM hálózat modulációs frekvenciája 217 Hz.

Kísérletet végeztek, ahol mobiltelefonos készülékekkel ellátott, ill., anélküli családokat vizsgáltak. A kísérletben egyedileg megjelölt méhek visszatalálását, ill. a fiasítás mennyiségét is vizsgálták. Az eredmény gyötrő, a mobilos méhek nagyon rosszul teljesítettek.

Konkrét eredmények:

A besugárzott családok növekedési rátája 8 napos időszakban vizsgálva 1320/1720, míg a kontrollcsoport 1050/720 volt. Azaz a normál család 83 %-kal növekedett, a Mobiltelefonnal besugárzottak 46 %-kal. Tekintettel arra, hogy a CCD 2007-ben is hasonlóan pusztított, a téma továbbra is prioritással kezelendő.

Magyarországon éppen most osztottak ki további frekvenciákat, amely új tornyokkal, új sugárzásforrásokkal és új veszélyekkel járhat. (krj)

A teljes anyag német nyelven itt található meg.

A cikk eredeti forrása:

http://www.next-up.org/pdf/bp20070404dasgrossebienensterben.pdf

Főoldal | Sitemap