Üdvözli a www.LiLLi.hu! Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Hírlevelek

Hírlevelünkkel Ön is informáltabb lehet!


Cikkeinkben tájékoztatjuk, hogyan alkalmazhatja ön a méhészeti termékeket Saját és családja egészségének megvédése érdekében. A tudományos eredményeket folyamatosan dolgozzuk fel!

Ez egy bizalmasan kezelt levelezőlista, amely semmilyen körülmények között nem kerül illetéktelen kezekbe. Ha szeretne, bármikor lejelentkezhet a listáról. Regisztráljon MOST! A jövő sikerkönyve múlhat ezen.



Lósóska és méhsétálás

mit tudunk a lóromról?

200 faja ismertt, Magyarországon is van legalább 20.

Réti lórom (lósóska) Rumex obtusifolius L.

(A szakmai háttér: http://www.apiterapia.hu/news/news/36/lososka-es-mehsetalas.html )



Lósóska (Rumex) v. lórom, bábilló v. bábikó (növ.), a sóskának (Rumex L.) magas kórós, nem savanyulevelü alakjai, melyek helyenként seregesen nőnek és a jobb növényzetet elnyomják. Egy része kórósodás előtt jó takarmány, p. a Rumex obtusifolius L., azért édes lapunak is nevezik. Fiatal levelök spinótnak főzhető, erre a célra a Rumex Patientiát L. az angol termeszti (angol spinót v. paréj). A R. obtusifolius L., R. crispus L. és R. pratensis M. et

Koch gyökerének (sós lórom, radix lapathi acuti v. oxylapathi) forrázatát itatják v. a testet mossák vele.
Forrás: Pallas Lexikon [ http://www.kislexikon.hu/lososka.html ]

A lórom, vagy lósóska a kétszikűek osztályának a szegfűvirágúak rendjéhez, ezen belül a keserűfűfélék fajokban  igen gazdag családjába tartozik.
Főként az északi mérséklet övben van legnagyobb fajszámmal jelen, illetve előfordul szubtrópusi és mérsékelt éghajlatú területeken, de akár hazánkban is megtalálható. Élőhelyük igen sokféle, vízigényesek, így kedvelt élettereik a mocsarak, ártéri területek magaskórós gyomtársulásai, de nedves réteken, vagy akár a parlagon is megtalálhatóak. Fajai gyakran hibridizálnak.
   A lórom az erős allergének közé tartozik. Virágaik lehetnek kétivarúak, vagy egyivarú, kétlakiak, meglehetősen aprók is. Májustól augusztusig virágoznak. A virágtakaró lepellevelek zöldes, vagy pirosos színűek. A bibe ecsetszerű. Előfordulhat szél- és önbeporzás általi megtermékenyítés is.
   A népi gyógyászatban a leveleket bőrbántalmak elleni borogatásként használták, bélhurut esetén pedig a lósóska fajok teáját itták, a növény gyökerét pedig az állatgyógyászatban alkalmazzák. A lósóska egyes lfajai a gasztronómiában is felhasználhatóak: ha levelei fiatalok, spinótnak kifőzhető.
Egyes részei kórosodás előtt remek takarmány az állatoknak, gyökerének forrázatát pedig tisztálkodáshoz használják.
   A lósóska fajok hazánk gyakori lágyszárú növényei közé tartozik.
A juhsóska 25-30 cm-es gyomnövény, pirosas szárral, a levélnyelek tövénél igen jellegzetes fehér levélkürtővel.

Levelei kicsik, dárdásak, lándzsásak vagy szálasak. Virágai a szár tetején ülnek, a növény kétlaki. Termése makkocska, és leginkább száraz, homokos réteken, illetve a gyengébb, savanyú talajokon fordul elő.
Rokon faja a mezei sóska melynek levelei nagyobbak, a levél válla nyíl alakú, s nedves, nyirkos rétek tömeges, állományalkotó faja. Jellegzetessége, hogy igen sok pollent termel – a mintegy 400 millió pollenszemmel ez a faj növényvilágunk legtöbb pollent virágport termelő tagjai közé tartozik.
Mindkét növényfaj, hasonlóan a nemzetség többi fajához, mérgező növénynek számítanak, jelentős oxalát-tartalmuk miatt. E szer hatása állatoknál okozhat veseelfajulást, továbbá étvágytalanságot, nyálzást, gyomor-, és bélgyulladást. A kerti sóska fogyasztása hasonló problémák miatt nem tanácsos veseproblémákkal bajlódók esetében.
   A Rumex fajok mindegyike nagy mennyiségű virágport termel, és ezzel jelentősen hozzájárulhat az allergiás tünetek fokozódásához. http://egeszsegunkre.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=812605
Forrás: [ http://meteorologus.hu/news/Lorom-101 ]

Emésztőrendszeri betegségek
(gyomorfekély, gyomorfájás, gyomor- és bélgörcs, hasmenés) népi javallata Dr. Babulka Péter: GYÓGYHATÁSÚ TÁPLÁLÉKOK, ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐK, FUNKCIONÁLIS
ÉLELMISZEREK ÉS BETEGSÉGMEGELŐZŐ ANYAGOK c. cikkében [ http://www.tarnics.hu/Elemek/gyogyhat_tapl.pdf ] a következő növényeket tartalmazza:

Vadgesztenye termés (ínségeledelként),
tölgyfalevél és makk (ínségledelként),
lósóska minden része, fekete áfonya –
hasmenések ellen; vöröshagyma, kömény -
görcsoldásra, gyomorpanaszokra; káposzta,
burgonya, sárgarépa – gyomorfekély ellen;
katángkóró-levél -emésztési panaszokra

Manapság is alkalmazható a termésből készült főzet:
fél liter vízben főzzünk meg egy teatojásnyi magot, világos sárga teát készítsünk, majd langyosra hűtve igyuk a hasmenés ideje alatt. Naponta azonban 3-4 bögrénél ne fogyasszunk többet belőle.
A növény gyökerét csak teaként alkalmazzunk mert porítva, belsőleg erős hasmenést okozhat. A gyökeret kiszárítva és porrá törve kenőcsöt készíthetünk belőle, nehezen gyógyuló sebek kezelésére kiválóan alkalmas. A gyökérzetből készülhet még borogatás, és lemosáshoz is készíthetünk főzetet, sebek kezelésére.
Forrás: http://egeszsegunkre.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=812605

Tucatnyi szakkönyvet vizsgáltunk át első körben a Lósóska tekintetében:

1.: Bernáth Jenő: Gyógy és aromanövények: 508-509. old. Drog elsősorban a termése, ritkábban a gyökere, újabban a leveles hajtás (herba). A gyökérdrog gyomor és bélhurut esetében hatásos, gyenge hashajtó. A termésdrog hasmenés csillapító. A drogok baktériumok fejlődését gátló hatása kisérletileg bizonyított.

2: Wagner: Arzneidrogen und Ihre Inhaltstoffe: nem ír róla.

3. Dános: Farmakobotenika 63. old. Sima főzetet javasol állatgyógyászatban ill. gyermekeknél. indikációja Bernáth-tal azonos.

4. Petri: Farmakognózia: nem ír róla.

5. Őrösi: Méhek között: nem ír róla.

6. Haensel et al.: Pharmakognosie Phytopharmazie: Acetosa 612. old. Sauerampfer, felhasználása fűszerként.

7. Roth et al.: Giftpflanzen , Pflanzengifte:  Acetosa, acetosella, crépu, cripus, obtusifolius 624--625 old.: szabad oxálsavat tartalmaz a növény föld feletti része! A rizóma speciális anyagokat tartalmaz. A könyv ezeket részletesen tárgyalja.

8. Fronhe et al.: Giftplanzen : Oxálsav.

9. Wichtl: Teedrogen. Alpinus 250. old.  Enziángyökérhamisíásra használják, de lebuknak.

10. Meyer: Teedrogen. nem ír róla.

11. Rápóti és Romváry: Gyógyító növények 210. old. Szarvasmarhának kérődzés elmaradásra gyökerét, makacs bélhurutra magfőzetét. Antrakinon származékok a gyökérben (4,5%).

12. Stirling: Pliniustól Dioskuridesen át Meliusig nagyon sokan tárgyalják: német neve Sauerampfer

Béky László :A lósóska mag helyett mehet a tölgyfakéreg főzet, de csak pár napig-
igen makacs hasmenés esetén egy /nem több / kicsi vadgesztenyét is meg lehet főzni, el darabolni és egész napra elosztva kortyolni-ezt csak egyszer lehet megcsinálni.
http://www.beky-termeszetgyogyaszat.hu/forum/show.php?f=0&topic=20060806093703

Az egészséges bélműködésért http://www.beky-termeszetgyogyaszat.hu/pub_azegeszsegesbel.html
Néhány ember életét megkeseríti a krónikus, fekélyes vastagbél gyulladás (colitis ulcerosa chronica)

az utóbbi időben kisgyerekeknél is előfordul ez a kellemetlen betegség, a gyógyszeres kezelések is sok esetben csak átmeneti javulást eredményeznek.
A fenti cikk írja a következő növények teáját:
1. Lósóska (Rumex acetosum) 25%
Jelentős 5-10% csersavat, flavonoidokat, polifenolat tartalmaz.
Gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító, nyálkahártya a összehúzó hatása közismert. A normál bélflórát nem károsítja.
2. Tölgyfakéreg (Quercus robur) 25%
Jelentős 6-11% csersavat tartalmaz, enne mintegy 70-75%-a gallotannin. Tartalmaz továbbá kvercitint, flavonoidokat, k: seranyagokat és gyantát.
Belsőleg erős összehúzó, gyulladáscsökkenő, vérzéscsillapító hatású. A bélflóra normál összetételét nem károsítja, a kórokozó mikroorganizmusokat pusztítja. szaporodásában gátolja.
3. Pásztortáska (Capsella bursa pastoris) 50%
Jelentős mennyiségben tartalmazza . az alábbiakat: betain, kolin, tiramin. acetilkolin, hisztamin, flavonoidok, szapininok, cserző anyagok.
Elsősorban enerális kapilláris vérzés: csillapítására alkalmas. Különlegesen makacs vérzések esetében nyersen is fogyasztható, de csak a szakember javaslata szerint.

Teakúra hasmenés alatt: 2-3 liter vihez 2-3 kanál lósóska mag, öt percig fő, majd lo percig áll. Egész nap kortyolni!!! Egyszerre két kortynál több folyadékot semmiből sem szabad magunkhoz venni.
http://www.beky-termeszetgyogyaszat.hu/pub_kronikfaradtsagszindr2.html

A tea elkészitésére fehér üröm vadkrizántém és lósóska egyenlő keverékéből két tele púpos evőkanállal adagolunk egy liter vízhez.(Forrázzuk)

Noséma ellen javallják:
= Sauerampfer-Extrakt
* Reichhaltig an pflanzlichen Oxalsäurederivaten.
* Fördert die Säuerung des Futters und hilft zur Bekämpfung bestimmter Krankheiten, wie zum Beispiel die Nosematose.
Forrás: http://www.beekeeping.com/apiforme/index_de.htm

Összeállította Dr. Körmendy-Rácz János

Főoldal | Sitemap