Üdvözli a www.LiLLi.hu! Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Hírlevelek

Hírlevelünkkel Ön is informáltabb lehet!


Cikkeinkben tájékoztatjuk, hogyan alkalmazhatja ön a méhészeti termékeket Saját és családja egészségének megvédése érdekében. A tudományos eredményeket folyamatosan dolgozzuk fel!

Ez egy bizalmasan kezelt levelezőlista, amely semmilyen körülmények között nem kerül illetéktelen kezekbe. Ha szeretne, bármikor lejelentkezhet a listáról. Regisztráljon MOST! A jövő sikerkönyve múlhat ezen.



Szakolczay Lajos szerk: Tollas Tibor összegyűjtött versei és műfordításai

Alföldy Jenő : Viráglitánia. Magyar Nemzet , 2007. április 7. , 35. old.
"Örök értékei a magyar költészetnek a börtönversek (például: a Hársfa a börtönudvaron, Az őr, a Pók a cellában vagy a Sötétzárka ), az ötvenhatos költemények (Túlélők, Emlékbeszéd egy fiatal harcos felett, vagy a Gércz Attiláról megemlékező Csillagok) és az emigrációs versek (Tiborc fohásza szent Erzsébetnek), a Lezsák Sándornak 1987-ben írt Tavaszi üzenet vagy a kastl-i magyar gimnázium vezetőjének ajánlott Varázssziget "

„Megannyi huszadik századi híradás egy nemzetről, amelynek értékes egyedeit ellenségként kezelték hazájukban, életükre törtek, és kirekesztették a magyar kultúrából.

Van azonban Tollas Tibornak egy másik arculata is, amely arról győz meg, hogy a létezést mint önmagáért való értéket is igaz költőként fogta fel. Nemcsak fegyvert, vitézt énekelt, nemcsak vészjelzést adott, hanem szívhangokat is megszólaltatott. A rabság nemcsak földi pokol a verseiben, hanem az emberi emlékezés, vágyakozás televénye is. Remek ciklust írt a börtönben fölidézett, ifjúkora óta nem ízlelt ételekről – ezek is egészen egyedi értékek. A szülőföld, a család, a barátság és a természet is emlékezetes versekre késztette. Bár eddig főként politikai versei tették ismertté nevét, a jövőben létköltészetét is jobban kellene népszerűsíteni, hogy végre csakugyan elfoglalja megérdemelt helyét a magyar művelődésben. Nem ismerek még egy költőt, aki annyi mindent ki tudott fejezni a világról életünk néma őreivel, a fákkal, mint ő.”

(Alföldy Jenő: Viráglitánia.,Tollas Tibor versei és műfordításai , Magyar Nemzet , 2007, április 7, 35. old.)

Főoldal | Sitemap