Üdvözli a www.LiLLi.hu! Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Hírlevelek

Hírlevelünkkel Ön is informáltabb lehet!


Cikkeinkben tájékoztatjuk, hogyan alkalmazhatja ön a méhészeti termékeket Saját és családja egészségének megvédése érdekében. A tudományos eredményeket folyamatosan dolgozzuk fel!

Ez egy bizalmasan kezelt levelezőlista, amely semmilyen körülmények között nem kerül illetéktelen kezekbe. Ha szeretne, bármikor lejelentkezhet a listáról. Regisztráljon MOST! A jövő sikerkönyve múlhat ezen.



Korrektúra: a párbeszéd

Helyesírási útmutató

A Word (is) a kötőjelen kívül kétféle gondolatjelet ismer (Beszúrás /Szimbólumok /Különleges karakterek): a gondolatjelet — és a nagykötőjelet–. De általában az utóbbi nagykötőjelet alkalmazzák gondolat- és párbeszédjelként is. Fontos, hogy a szöveg egységes legyen és következetesen használja végig ugyanazt a párbeszédjelet.

A párbeszédjelet a párbeszédek írásbeli rögzítésére alkalmazzuk. A párbeszédjel és a gondolatjel hosszúsága, formája megegyezik. A bekezdés eleje párbeszédjellel kezdődik és mondatvégi írásjellel végződik. A párbeszédjel után tabulátor következik, amelyet a nyomdai rendszer megfelelő hosszúságú szóközre alakít át.

Például:

Kíváncsian kérdezte:

– Elmész hozzájuk?

– Még nem tudom.

Másképp kell alkalmazni a mondatvégi írásjeleket akkor, ha a kijelentő módú párbeszédmondat után áll még egy ige, például: mondta, tette hozzá, felelte, válaszolta, stb. Ilyenkor a pontot csak ezek után az igék után tesszük ki. Egyéb: kérdő, felszólító, felkiáltó, óhajtó mondatok esetében azonban a mondatvégi írásjel helye változatlan.

– Elmész hozzájuk? – kérdezte.

– Még nem tudom – felelte.

– Gyere el velünk! – biztatta X.

– Bárcsak ilyen könnyű volna! – sóhajtott fel Y.

Ha a beszélő szavait gondolatjellel indítjuk, akkor általában a közbevetéseket is gondolatjelekkel szokták tagolni, és nem kell új sort nyitni.

– „Meghóttam, ugye? Azt hitte! – Az öreg jövevény jó ideig nevetett, csóválta a fejét. – Hitte azt már okosabb ember is. Irodalmi professzor.”

(Idézet Mocsár Gábortól.)


Egyetlen párbeszédnyitó gondolatjellel lehet több mondatot is mondatni a szereplővel, anélkül, hogy egyéb párbeszédjeleket közbe kellene iktatni. Ez akkor jellemző, ha a beszélő mondanivalója egységes, megszakítatlan mondatláncot alkot, és nincsenek hozzáfűződő kommentárok, legfeljebb az utolsó mondata után, akkor a szokásos, fent említett szabály lép érvénybe.

– Segítene? Az igazgatót keresem. Már tegnap is jártam itt, akkor azt mondták, jöjjek vissza kedden. Hát itt vagyok – húzta ki magát Z.

Tesztelje helyesírását: 100 kérdéses nagy tesz !

Főoldal | Sitemap